Uzaktan Eğitim Sürecinde Altın Kurallar

1. Olağanüstü bir durum var: Pandemi ve uzaktan eğitim döneminin olağanüstü bir hal olduğunu kabul edelim. Ev okul değil, evdeyken okulda olan her şey sağlanamaz. Öğretmenlere, kendimize ve çocuklarımıza fazla yüklenmeyelim. Mevcut şartlardaki en iyiyi gerçekleştirmeye çalışmak bir ödün vermek demek değildir.

2. Destek olmak: Herkes zaten çok zorlanmakta, çoğunluk ciddi bir gayret gösteriyor, birbirimizin hayatını kolaylaştırmak için ne yapabilirizi daha çok düşünelim.

3. Yeni düzene alışmak: Yeni eğitim düzenine hemen alışmak çocuklara zor gelebilir, ek ısınma süresi verelim.

4. İhtiyaçları belirlemek: Çocuklara ihtiyaç ve isteklerini açıkça sorun, makul bulduğunuz isteklerini yerine getirin, aşırı bulduklarınızı ise yapmak zorunda değilsiniz.

5. Ders katılımı: Dersleri beğenmeyen, sıkıcı bulan çocuklara okulu bu haliyle ciddiye alması gerektiğini, okulun şu anda bu olduğunu açıkça söyleyin.

6. Güvenmek: Sistemle ilgili kuşkularımız olsa bile tanıdığımız bildiğimiz ait olduğumuz okula ve öğretmenlerine güvenelim, bu güven çocuklarımıza geçecektir.

7. Sorumluluk vermek: Okul sorumluluklarına yardım ederken, öğrenme süreçlerinde bizden bağımsızlaşmalarına destek olalım, sorumlulukları yavaşça adım adım onlara kaydıralım.

8. Krizi yönetmek: Çocuklar pandemi döneminde evde hangi dersi yaptıklarını değil, aile ortamında ne hissettiklerini, okul ve yaşam zorluklarına karşı nasıl desteklendiklerini hatırlayacaklar.

9. Müfredat: Öğretmenlerin müfredatı her zamanki gibi yetiştirmesini beklemek yerine zaten aşırı olan yükün basit, sade ve öne çıkan kısımlarına odaklanılması, öğretmenler ve öğrenciler üzerinde geri kalıyoruz baskısı yaratılmaması, değerlendirmelerin de müfredatın aktarımındaki sadeleştirme ile uyumlu hale getirilmesi düşünülmeli.

10. “Evde okul” ortamı: O gün ve o hafta ne yapılacağını, zamanın akışını planlamak için özellikle küçük öğrencilere yardımcı olmak, okul ortamında bulunmanın yönlendirici etkisinden yoksunluğu telafi etmek gerekiyor. Öğretmenden öğretmene, öğrenciden öğrenciye, veliden veliye fikir ve tecrübe paylaşımı okul sorunlarına yenilikçi çözümler bulmayı kolaylaştıracaktır.