Evden Çalışırken Ebeveyn Olmak

 

*Bu yazı Oya Azakoğlu, Klinik Psk./Çift-Aile Terapisti, YDY Klinik. MYY/Güzel Günler Polikliniği tarafından yazılmıştır.

 

Aylardır adını sık sık duyduğumuz Covid-19 gerçeği 2 hafta önce hayatımızın tam orta yerine yerleşti. Yavaş yavaş herkesin evine çekildiği ve okulların tatile girdiği bir döneme girdik ve süreç şimdilik belirsizliğini koruyor. Bildiğimiz en önemli şey evlerimizde sosyal mesafelenme tanımına uygun zaman geçirmenin hem kendimiz için hem de toplum için yapabileceğimiz en iyi hareket olduğu.

Bir çok aile okulların tatil olmasıyla ve bir çok şirketin evden çalışma düzenine geçmesiyle beraber yeni bir düzen oluşturmak zorunda kaldı. Ofis işlerini yetiştirmek ve evdeki çocuk / çocuklarla ilgilenmek eş zamanlı yapılması gereken görevler haline geldi bir anda. Daha önce destek alınan yardımcılar ve aile büyükleri de yavaş yavaş sistemin dışında kalmaya başladı veya başlamak üzere. Bizden önce bu düzene geçen ülkelerin paylaşımlarından anladığımız kadarıyla bu yeni birleşmiş roller kontrol altına alınamadığından çok yorucu olabiliyor.

 

Geçen her gün farklı soruları önümüze getirecek belki ama şimdi bildiğimiz evde ebeveynleri bekleyen bambaşka bir düzen olduğu. Bu yeni düzeni kontrol edebilmek için yapılabilecekleri bu yazıda kısaca özetlemeye çalıştık. İlerleyen günlerde başka konular hakkında da düşünüp buradan etkileşim halinde olmak iyi gelecektir bizlere.

 

Evdeki ofis ve ebeveynlik birleşiminde yapılabilecekleri özetlersek;

 

  • Planlar, programlar, listeler: Eğer plan, program veya liste yapmak sizin için kolaysa, tanıdıksa o zaman bu süreci de aynı araçlarla yönetebilirsiniz. Ama burada hatırlanması gereken bir şey var, o da biraz esneyebilen planların yapılması gerektiği. Unutmamak gerekir ki bu dönem çok beklenmedik, çok fazla duyguyu içinde barındıran bir dönem. Kaygı, korku, üzüntü, çaresizlik, umut ve daha bir çok duygu yaşanılanlara eşlik ediyor. Bu yüzden normal zamanda yapılan bir plan gibi bakmamak, ufak sapmalarda umutsuzluğa kapılmadan toparlanmak önemli bir nokta olacaktır. Eğer hiç plan, program, liste kullanamam diyenlerdenseniz ailecek oluşturabileceğiz bir plan hem güzel bir aile aktivitesi olacaktır hem de size bir kontrol noktası sunmuş olacaktır. Bu planların dört dörtlük olması gerekmediğini, yemek menüsü, çamaşır sırası gibi bir kaç konuyu kapsamasının bile fayda sağlayacağını unutmamak fayda sağlayabilir.

 

  • Vardiyalı sistemler: Hem anne hem baba evden çalışıyorsa ve evde çocuklar varsa dönüşümlü bir sistem işlerin daha iyi yürümesine yardımcı olabilir. Eşinizle belki 3 saatlik belki yarımşar günlük vardiyalar halinde çalışmak, hem konsantrasyona fayda sağlayacak hemde zihin yorgunluğu tek bir konuya yoğunlaşabildiğiniz için azaltacaktır.

 

  • Rutinler: Çocukları büyütürken sıkça duyduğunuz rutinlerin önemini, bu tür yeni durumlarda hatırlamakta fayda vardır. Hem de şu anda sadece çocuğun değil belki sizinde buna çok daha fazla ihtiyacı vardır. Rutinlerin verdiği güvenlik duygusu, bilinmezliğin fazla yükünden hem sizi hem çocukları koruyabilecektir. Beraber yemekler, belki kutu oyunu saati veya film keyiflerini zamanlarıyla belirlemek ve değiştirmemek iyi hissetme halini arttırmada fayda sağlayacaktır.

 

  • Dengeyi yakalamak: Alışık olmayanlar için evden çıkmıyorken iş ve özel hayat dengesini kurmak çok zor olabilir. Eğer bu dengeyi kurmazsanız kafanızda çocuğunuzla ilgilenirken de bir sürü yapılcak iş maddeleri olurken, iş yapmaya çalışırken de evin eksiklerini veya çocukların dersini düşünürken bulabilirsiniz kendinizi. O yüzden hangi alandaysan olabildiğince benliğinizle orada olmaya çalışın. Her zaman yapamazsanız bunu sorun etmeyin ama fark etmek bile sizi olmanız gereken bilince getirecektir.

 

Bu süreç herkesin farklı şeyler öğrendiği, fark ettiği bir zaman dilimi olacak. Ama duygularımız büyük olasılıkla birbirine çok benzer olacak. Ne yaşadığımızı ne hissettiğimizi paylaşabildiğimiz evlerimiz olduğundan sorunları çözebilmek, yeni düzenlere alışabilmek çok daha kolay olacak.