Ziraat Bankası’nda iki seminer

Konuşmacı olarak çağrıldığım yerlerde, öğrettiğimden fazlasını öğreniyorum desem abartı olmaz… Mart ayının ilk günü Ziraat Bankası’nın eğitim merkezindeydim. Konuşmalarımın içeriği bildikti; yazılarımda değindiğim konular: karar mekanizmaları, risk değerlendirme, beynimizin bütün bu süreçteki rolü…
beyin ile düşünce arasındaki ilişkiye değindiğim konuşmalarda, bir de demirbaş konu var: pozitif düşünmek zorunda mıyız? Pozitif düşünme adı altında, negatif sayılan her türlü duygudan uzak durma çabasının faydasızlığını başka bir sefere anlatayım. Ama Ziraat B Eğitim Dairesinin yöneticileri (Gülfide hnm. ve Özlem hnm.) ile oturup konuştuğumuzda gördüğüm o ki, kişisel gelişim adı altında sunulan bir çok “reçete ürün” sadece bana anlamsız gelmiyormuş. Sevelim-sevilelim, pozitif diyelim pozitif olsun, insan isterse her şeyi yapar, tipi gaz verme esasına dayalı görünüşte psikolojik yaklaşımların psikolojiyi iş hayatından uzaklaştırıcı bir etkisi var. Bir çok kişi, “şöyle yaparsanız sizi daha çok severler”, “insanları şöyle etkileyebilirsiniz” tipi reçetelerden artık istemiyor. Öğleden sonraki oturumda konuşma şansı bulduğum bir çok yönetici de, akıllarına hitap edilmesini istediklerini söylediler.
Ziraat bankasını konulmaya gitmeden önce, belki biraz da önyargı ile, “fazla ankara” bulacağımı düşünmüştüm. Yanılmışım. Esnek düşünen, sorgulayan, anlamaya çalışan yüzlerce insanla tanıştım. Kişisel gelişime yönelik çalışmalara bakış açılarını kendime yakın buldum. Konuşmayı uzattıkça uzattım  🙂

1 comment

  1. Yankı bey,
    Yıllardır, her iletişim ortamında, duyguları, düşünceleri, kavramları netleştirmek için çizgilerin, yazıların ve konuşmalarınla verdiğin emek çok önemli benim ve yaşadığımız dünya için. Teşekkür ederim kendi adıma, 1980lerin başından beri hayatıma açtığın aydınlık pencereler için.
    Hem de taaa liseden beri, ilk önce çizgilerinle:)
    Pozitif düşünmenin olumlu etkisini fakat hep pozitif hissetmeye çalışmanın bizi balçık bir yola saptıracağını ne güzel anlatmışsın. Hem yazınla hem de bu anınla. Yepyeni bir teknolojik ortamda açtığın bu pencereni destekliyorum ve yeni eklemelerini bekliyorum.
    Caner Beklim